OneDrive, Office 365’in ayrılmaz bir parçasıdır. Temel olarak Microsoft‘un sunduğu bir çevrimiçi dosya depolama ve paylaşma hizmetidir. OneDrive ile dosyalarınızı istediğiniz cihazdan güncelleştirebilir ve paylaşabilirsiniz. Hatta başka kullanıcılarla aynı anda Office belgeleri üzerinde çalışabilirsiniz. Tüm bunları kuruluşunuz içeresinde gerçekleştirirken belirli projeler üzerinde iş birliği yapmak için sizin belirlediğiniz izinler ile kuruluşunuzun dışındaki iş ortaklarıyla da paylaşmanız mümkün olabilmektedir. OneDrive Fotoğrafları, Microsoft Office belgelerini, diğer dosyaları ve klasörlerin tamamını başkalarıyla paylaşmak için OneDrive kullanabilirsiniz. OneDrive‘da depoladığınız dosya ve klasörler siz paylaşmaya karar verene kadar özeldir ve OneDrive dosyasının kiminle paylaşıldığını görebilirsiniz veya istediğiniz zaman paylaşımı durdurabilirsiniz.
Resim-1
Kullanmakta olduğumuz Microsoft Office 365 mail hesabımıza portal.office365.com adresinden giriş yapıyoruz. Ardından onedrive menüsünü giriyoruz
Resim-2
Dosyalarım bölümünden mevcut bir dokuman veya klasör paylaşabilirsiniz. Yeni klasör diyerek istediğimiz isimle oluşturuyoruz.
Resim-3
Yeni oluşturacağımız Klasörü adlandırarak oluşturuyoruz.
Resim-4
Dosyalarım içerisinde Test klasörünü görüntülemekteyim.
Resim-5
Üst menüden veya Yeni oluşturduğum klasör üzerinde sağ tık yaparak Paylaş diyoruz.
Resim-6
Bu adımda oluşturduğumuz dosyayı kimlerle paylaşacağımızı ve bu paylaştığımız kişilere hangi yetkileri vereceğimizi (okuma-yazma-silme gibi) ayarlamalar yapabiliyoruz.
Bağlantı seçeneklerini özelleştirerek düzenleyebiliyoruz.
Herkes seçeneği, bağlantıyı alan herkese erişim sağlar. Bağlantıyı doğrudan sizin göndermeniz veya başka birinin iletmiş olması önemli değildir.Kuruluşunuz dışındaki kişileri de kapsayabilir.
Kuruluşunuz içindeki kişiler seçeneği, kuruluşunuzda bağlantıyı bilen herkesin dosyaya erişebilmesini sağlar. Bağlantıyı doğrudan sizin göndermeniz veya başka birinin iletmiş olması önemli değildir.
Mevcut erişime sahip olan kişiler seçeneği, belgeye veya klasöre zaten erişimi olan kişiler tarafından kullanılabilir. Öğedeki izinleri değiştirmez.
Belirli kişiler seçeneği, yalnızca belirttiğiniz kişilere erişim sağlar.
Düzenlemeye izin verme– Öğeleri bu tür bir bağlantıyla paylaştığınızda, kişiler dosyaları düzenleyebilir ve paylaşılan klasöre dosya ekleyebilir veya bu dosyaları silebilir. Alıcılar bağlantıyı başkalarına iletebilir, dosyaları veya klasörü paylaşan kişilerin listesini ve alıcıların izinlerini değiştirebilir.
Son kullanma tarihini ayarlama– Paylaşım sadece ayarladığınız tarihe kadar çalışır. Sonrasında bağlantı geçersiz olur ve kullanıcıların dosyanıza veya klasörünüze erişebilmesi için yeni bağlantı oluşturmanız gerekir.
Parola ayarlama– Kullanıcı bağlantıya tıkladığında, dosyaya erişebilmeleri için bir şifre girmeleri istenir. Bu şifreyi her bir kullanıcıya sağlamanız gerekir. Erişim izinlerini oluşturduktan sonra paylaşıma açtığımız kişilere bu dosyayı kendi OneDrive uygulamasında erişim hakkında bilgilendirme maili sunucu tarafından iletiliyor. Bir sonraki aşama olan gelişmişi tıklıyoruz. Resim-7 Gelişmiş izin sayfasından şirket içi politikalarımıza göre planlayabiliyoruz. Resim-8 Paylaştığımız kullanıcıya paylaşım ile ilgili bildirim maili görünüyor. Paylaştığımız dosya OneDrive bulut ekranımızdaki ismi ile konumlandırdığımız gibi görülüyor ve altında bulunan aç butonu ile ilerliyoruz. Resim-9 Dosya ekranımı web uygulamasında açmayı tercih ettim. Siz dilerseniz Windows, Teams veya Mac OS OneDrive uygularında da kullanabilirsiniz. Resim-10 OneDrive paylaşımlarınızı Microsoft Teams ile çalışırken içerisinde yer alan Dosyalarım sekmesinden dosya paylaşımı yapmak ve bu paylaştığımız dosya ile çalışmak kullanabilmekteyiz.
Microsoft Teams’de sohbet kişisini favorilere eklemek ve kaldırmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz. Resim-1 “Favori Ekle” sohbet kişisi üzerinde sağ tık yaparak Favori alanına kişi ekleyebilirsiniz. Resim-2 Favoriden çıkarma, Sohbet-Kişiler menüsünden kişi üzerinde sağ tık Bu gruptan çıkar seçimi ile yapabilirsiniz.
Küresel ekonomik dengeler ve reel ticaret hacmi özellikle Çin ve ABD’nin yükselen üreticilerinin eline geçti. Belirli alanlarda artan ticaret hacimleri ile birlikte toplam lojistik kaynaklarının büyük çoğunluğu özellikle iki ülkenin ticari çoğrafyasına kaydı. Bu durumu Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa merkezli lojistik akışlarında gemi trafiğinde azalma ile birlikte konteyner kısıtların...
Kaynak Kullanımı Destek Fonu (KKDF), geçmişi itibarıyla yakın geçmişte oluşturulan bir fondur. 88/12944 sayılı Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu Kararının 1. Maddesinde belirtildiği üzere; Kalkınma planı ve yıllık programlarda öngörülen hedeflere uygun olarak yatırımların yönlendirilebilmesi ve ihtisas kredilerinde kredi maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla 1211 sayılı Kanunun 3098 sayılı Kanunla değişik 40...
Çalışma alanımız öne alınmak suretiyle bu yazıda Gümrük Mevzuatı kapsamında 2023 yılında meydana gelen önemli değişiklikler özetlenmeye çalışılmıştır. 1- 2023 yılında geçerli olacak Yeniden Değerleme Oranı Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından %122,93 olarak belirlendiğinden gümrük ve dış ticaret uygulamalarındaki belirli cezalar ve diğer rakamlarda da...
Günümüzün dijital ortamlarını, dağıtılmış iş gücünü güçlendirmek, doğru kültürü ve doğru teknolojiyi gerektirir. Microsoft her yıl olduğu gibi bu yılda ignite’de gerçek zamanlı çözümler ve doğru noktalara odaklandığını görüyoruz. Bu nedenle hem ilgimi çeken hem de aramıza yeni katılan Loop uygulamasını ele almak istedim. Microsoft Loop, Microsoft tarafından geliştirilen...
Armonize Sistem, uluslararası ticarete konu olan tüm ürünler için kullanılan uluslararası bir ticari sınıflandırma sistemi olup, armonize Sistem ile ilgili düzenlemeler, Dünya Gümrük Örgütü tarafından yapılmaktadır. Her ülkenin tarife cetvelinin esasını Armonize Sistem oluşturmaktadır. Armonize Sistem’de ticarete konu tüm ürünler belirli bir mantık ve sistematik çerçevesinde sınıflandırılmıştır. GTİP, Gümrük Tarife...